Світлої пам’яті д-р Степан Воляник

Ділимося сумною вісткою, що у вівторок, 2 липня 2013 року, на 106-му році життя, відійшов у вічність довголітній приятель та меценат Фундації УВУ, cпів-фундатор Літературного Фонду при Фундації

св. пам. д-р Степан ВОЛЯНИК

Народився 8 січня 1908 року в Конюшкові біля Бродів, в Україні.

У довоєнні роки Степан Воляник провадив адвокатську і педагогічну діяльність. У 1944 році, коли совєтські війська захопили Тернопіль, родина Степана Воляника — дружина Емілія й двоє маленьких дітей — залишила рідну землю й через Словаччину помандрувала на Захід. Перебували в таборі у Байройті, Баварія, потім переїхали до Лянсгуту, відтак — до Шляйсгайму, в передмісті Мюнхену. Звідти, наприкінці серпня 1951 року, виїхали до США. 4 вересня 1951 року Степан Воляник з родиною прибули до Ню Йорку. Переїхали до Балтимору, а через рік — до Клівленду.

Після шестирічної праці на автозаводі Форда, скінчив у Клівленді школу бібліотекознавства й інформації. Одержав працю в Болдвін-Валес-коледжі у Берії, Огайо. Керував відділом інформації. У 1977 році вийшов на емеритуру.

Д-р С. Воляник був активним діячем Шкільної Ради та авторитетним педагогом у Школі Українознавства.

Разом з дружиною Емілією і подружжям Теодора і Софії Швабінських уфундував постійний Літературний фонд при Фундації Українського Вільного Університету в сумі 100 тисяч долярів. З відсотків цього Фонду кожного року, згідно з рішенням жюрі цього Фонду, призначається чотири премії авторам за найкращі твори з україністики.

Життя св. п. Степана Воляника є зразком патріотизму, щирої любови й відданости до нашої рідної Батьківщини — України.

Родині Покійного висловлюємо наше глибоке співчуття.

Похоронні відправи відбулися 6 липня в Катедрі св. Йосафата в Пармі, Огайо. Похований на українському цвинтарі свв. Петра і Павла в Пармі.

Залишилися в смутку:

доньки  – Надя Дейчаківська,  Марта Віґанд;

внуки  – Орест Дейчаківський з Орисею,  Юрій Дейчаківський з Іриною,  Микола Дейчаківський з Оксаною;

правнуки  – Наталка, Данило, Денис, Дмитро, Адріян, Христина і Ніколька Дейчаківські, Роман Стельмах;

племінниці  – Ольга  Демянчук з родиною, Лідія Вирста з родиною, Мирося Голубець з родиною, Надя Чемеринська з родиною, Галина Стельмах-Фарел;

племінники – Іван Шарун, Остап Швабінський з родиною, Орест Швабінський,  Олег Воляник з родиною,

і дальші свояки в Україні, Канаді й Америці.

Вічна Йому пам’ять.

Фундація Українського Вільного Університету